Kaj je stresna urinska inkontinenca?

 
 

Stresna inkontinenca je nenadzorovano uhajanje vode ob kihanju, kašljanju, smejanju, dvigovanju bremen ali izvajanju gibov s katerimi povečamo pritisk v trebušni votlini. Je najpogostejša oblika uhajanja vode pri ženskah. Vzrok za to vrsto inkontinence je slabost mišice zapiralke sečnega mehurja. Nastane zaradi poškodb nastalih med porodom, prekomerne telesne teže, težjih fizičnih del, lahko je tudi dedna ali pa je povzročena z manjšo količino hormona estrogena v menopavzi.

Laserska metoda zdravljenja stresne inkontinence je idealna za zdravljenje zgodnjih oblik bolezni, da se ta ne bi razvila v težje oblike. Čim mlajše je tkivo, večji je uspeh laserske terapije. Poseg se lahko izvaja tudi preventivno v primeru, če se urinska inkontinenca pojavlja v družini.

Kako poseg poteka?

Poseg traja približno pol ure, je povsem neinvaziven in neboleč, ter brez anestezije. Pacientka gre takoj po posegu domov, dva dni po posegu ne sme dvigovati težjih bremen in teden dni ne sme imeti spolnih odnosov. Poseg ponovimo po štirih do šestih tednih.

Milumed, d.o.o. - ginekološka ambulanta, Osojnikova cesta 9, 2250 Ptuj,
Tel.: 02 780-0930, E-mail: ginekologija@milumed.si

Kako ugotovimo da gre za urinsko inkontinenco?

Diagnoza se postavi po izčrpni anamnezi, laboratorijskem pregledu vode in ginekološkem pregledu pri katerem ugotovimo stanje sluznice nožnice. Hkrati preverimo uhajanje vode ob kašljanju, kihanju, napenjanju in smejanju. Opravi se lahko tudi meritev rezidualnega urina oz. urina, ki ostane v mehurju po odvajanju vode. Občasno so potrebne urodinamske preiskave oz. meritve tlaka mehurja v različnih obdobjih polnjenja le-tega.